Crowdlending og Corona

Corona

Store dele af verden er sat på pause, og det har store konsekvenser for både private og virksomheder. Derfor er det heller ikke overraskende at Corona virussen har indflydelse på crowdlending platformene.

Jeg vil her dele mine tanker om hvilken indflydelse virussen har.

Opdatering d. 7. september

Det ser ud til at de store platforme kommer styrket ud af krisen og dermed beviser, at crowdlending er en forholdsvis stabil investeringsform. Grupeer, som jeg selv har investeret, har nogle udfordringer med at inddrive gæld fra låneudbydere, men jeg har tillid til at de kommer igennem krisen.

Opdatering d. 27. april

Jeg har den seneste tid løbende fulgt med i hvordan den verdensomspændende krise har påvirket crowdlending markedet. Mange af de store crowdlending platforme, har tilpasset sig de stigende udfordringer og ser ud til at have en stabil økonomi, der kan håndtere presset. Derfor er der stadig platforme, som jeg anser som gode investeringsmuligheder.

De mest stabile crowdlending platforme kan ligefrem være et godt alternativ til det uforudsigelige aktiemarked i skrivende stund.

Læs eventuelt mine anmeldelser af crowdlending platforme her.

Hvorfor påvirkes crowdlending af Corona virus?

En crowdlending platform fungerer ved at flere investorer overføre penge til platformen, hvorefter en låneudbyder låner pengene videre til eksempelvis forbrugslån. Når lånet betales tilbage, får investoren sine penge tilbage med renter.

Der er her flere aspekter af Corona krisen og den økonomiske usikkerhed omkring virusen, der kan påvirke denne forretningsmodel:

  1. Når der opstår økonomisk usikkerhed, har mange investorer en tendens til at sælge deres aktiver. Det er en af de store grunde til det store fald på aktiemarkedet. Det samme gælder for crowdlending. Mange investorer trækker deres penge ud af crowdlending platformene, og sælger de lån, som de har investeret i, hvis der er et sekundært marked. Dermed mister platformen og låneudbyderne kapital og det kan i sidste ende betyder konkurser, hvis ikke virksomhederne har penge nok på kistebunden til at modstå de mange hævninger.
  2. Under krisen har mange mennesker allerede mistet deres job og flere vil miste dem i fremtiden. Det kan betyde, at der er mange låntagere, der ikke kan tilbagebetale deres lån. Mange crowdlending platforme tilbyder en buyback garanti. Det betyder at låneudbyderen tilbagekøber lånene, når låntager ikke kan betale. Hvis dette sker i stort omfang, bliver låneudbyderen mere udsat og igen kan dette betyde, at du ikke kan få dine penge tilbage. En garanti er som bekendt kun så sikker, som den der giver den.

Crowdlending platformen kommer altså under pres fra alle kanter, og det vil givet betyde, at ikke alle crowdlending platforme vil overleve denne krise.

I skrivende stund har Grupeer, som ellers er vurderet til at være en af de store spillere på markedet, meldt ud at de ikke lader deres investorer trække penge ud af platformen. Dette er naturligvis et stort faresignal, da det viser at platformens økonomi er under pres.

Coronavirus

Crowdlending efter Corona virus…

Hvis du vil investere i crowdlending under krisen, skal du være forsigtig. Det er svært at spå om hvordan fremtiden bliver, men der er ingen tvivl om at verden vil opleve en økonomisk nedgang.

Corona virussen tvinger crowdlending platformene til at bevise, om de har en holdbar forretningsmodel. De virksomheder, der ikke kan holde til presset vil gå under. Dem som overlever vil til gengæld have bevist, at de kunne komme igennem krisetider.

Personligt vil jeg over den næste tid være forsigtig med at investere i crowdlending platforme. Jeg har ingen planer om at trække mine allerede investerede midler ud, da det kun vil gøre platformene endnu mere sårbare.

Hvis jeg skulle nævne en enkelt crowdlending platform, som jeg i skrivende stund stadig har tillid til er det Mintos. Dette er en af Europas største platforme og jeg har tillid til at de nok skal overleve stormen og sandsynligvis komme styrket ud på den anden side.

Be the first to comment

Leave a Reply

Din email adresse vil ikke blive vist offentligt.


*